nederland

Predikanten hekelen bemoeizuchtige politici om vaccinatie-oproep

Door Servaas van der Laan - 15 juli 2013

Gereformeerde predikanten zijn verontwaardigd over de bemoeizucht van politici die willen dat kinderen in de Biblebelt tegen mazelen worden gevaccineerd. Volgens de geloofspredikers is het niet aan de politiek om over geloofsinterpretatie te oordelen.

Dat meldt het Nederlands Dagblad (betaalde link).

De predikanten zijn verbaasd dat zelfs premier Mark Rutte (VVD) een oproep deed om kinderen in de Bijbelgordel te laten vaccineren. Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst (D66) en VVD-senator Heleen Dupuis spraken zelfs van een verplichting.

Selectieve verontwaardiging

‘Waar halen ze die wijsheid vandaan? Zij kunnen toch niet beslissen wat de wil van god is?’ zegt dominee Wouter Pieters tegen het dagblad.

De voorganger verwijt de politiek ‘selectieve verontwaardiging’. Bij andere zaken die slecht zijn voor de mens wordt immers ook niet gesproken van dwang.

Geweten

Voor gelovigen is het niet-vaccineren een gewetenskwestie en de politiek moet hen daarom niet dwingen dit geweten te bevlekken, vinden zij.

Onder kinderen in de Biblebelt begint de mazelen-uitbraak de vormen van een epidemie aan te nemen. Zeker driehonderd gevallen zijn gemeld, maar het werkelijk aantal zieke kinderen ligt vermoedelijk veel hoger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.