nederland

Priesters kunnen digitaal hun kindermisbruik opbiechten

Door Josefine van Enk - 19 juli 2013

In een digitale biechtstoel kunnen priesters via internet melden of ze ooit seksueel over de schreef zijn gegaan. De meldingen worden gebruikt om klachten tegen de Rooms-Katholieke Kerk in te dienen.

Het initiatief is van slachtofferorganisatie Klokk en moet de drempel voor priesters verlagen om het zwijgen te doorbreken. Dat schrijft dagblad Trouw vrijdag.

Duizenden zaken

Woordvoerder van Klokk Guido Klabbers verwacht dat er nog een paar duizend gevallen van misbruik niet zijn gemeld. Er komen volgens Klabbers nog steeds klachten binnen.

Naast geestelijken die zich schuldig maakten aan seksueel geweld, kunnen ook slachtoffers en getuigen zich melden op de site.

Identiteit

Na elke biecht waarbij de melder contactgegevens achterlaat, neemt de slachtofferorganisatie contact op met de zondaar om de identiteit te controleren. Daarnaast raadpleegt Klokk bisdommen om de feiten te checken.

De meldingen hebben geen juridische gevolgen, de meeste zaken zijn inmiddels verjaard. Klokk gebruikt de informatie voor klachtenprocedures van slachtoffers tegen de kerk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.