nederland

Prostituees Zandpad hebben seksboten keurig op tijd verlaten

Door Servaas van der Laan - 25 juli 2013

Alle seksboten op het Utrechtse zandpad zijn donderdagochtend ontruimd. De prostituees hebben hun spullen gepakt en hebben hun werkplek verlaten.

De rechtbank in Utrecht beval woensdag dat alle seksboten voor donderdag 9.00 uur de deuren moesten sluiten.

En dat is gebeurd. Schoonmakers van exploitant Wegra kwamen donderdag langs om de laatste restjes op te ruimen.

Op straat

De tweehonderd vrouwen die in de 98 werkplekken actief waren, staan nu op straat. Onduidelijk is of zij nu ergens anders aan de slag kunnen. Gevreesd wordt dat zij het illegale circuit zullen opzoeken.

Maar de rechtbank in Utrecht verkoos dat scenario woensdag boven het openhouden van de ramen. Exploitant Wegra kan in de ogen van de rechters niet volhouden dat het in staat is mensenhandel af te wijzen en aan te pakken. Daarnaast zou het toezicht rond de prostitutieboten slecht zijn en wordt de openbare orde regelmatig verstoord.

Protest

Rond het middaguur protesteren de prostituees bij het Utrechtse stadhuis tegen hun uitzetting. Ze vinden dat ze niets verkeerd hebben gedaan en ontkennen dat er sprake is van mensenhandel.

De exacte reden voor de sluiting is overigens niet helemaal bekend. Het gemeentelijke rapport over vermeende misstanden op het Zandpad, is niet openbaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.