nederland

Protest na arrestatie Nederlandse jihad-ronselaar

Door Josefine van Enk - 29 juli 2013

Moslims zijn in verschillende Europese landen in opstand gekomen tegen de arrestatie van een negentienjarige vrouw uit Zoetermeer. De vrouw werd opgepakt wegens het rekruteren van moslims om mee te vechten in Syrië.

Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD) maandag.

Protest

Zaterdagochtend stond voor de Nederlandse ambassade in Londen een groep mannen te demonstreren voor de vrijlating van de gearresteerde jihadi-recruter Oun Usama. ‘We doen alles wat we kunnen om haar te bevrijden’, zei een demonstrant.

Ook in Duitsland en Frankrijk wordt volgens het AD via internet opgeroepen tot protest tegen de aanhouding. Het is niet duidelijk welke organisatie achter de campagne zit.

Rekruteren

Oun Usama werd twee weken geleden opgepakt, maar de protesterende moslims begrijpen niet waarom de vrouw geen jongeren mag rekruteren voor de heilige strijd in Syrië. De Nederlandse regering is immers, net als de jihad-strijders, tegen president Bashar al-Assad.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zegt op de hoogte te zijn van de protesten, maar ziet nog geen aanleiding om actie te ondernemen.

Nederlands protest

De website ‘De Ware Religie‘ heeft een brief geplaatst waarin de Nederlandse overheid wordt gewaarschuwd voor ontvoeringen van Nederlanders in de islamitische wereld als Oum Usama niet wordt vrijgelaten.

Op de Facebookpagina ‘Vrijheid voor Oum Usama‘ is voor komebde donderdag een protest op Het Plein in Den Haag aangekondigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.