nederland

Rechtbank: prostitutieboten in Utrecht moeten dicht

Door Shari Deira - 24 juli 2013

De rechtbank in Utrecht heeft woensdag besloten dat de prostitutieboten in de stad donderdag dicht moeten. Raamexploitant Wegra zou betrokken zijn bij mensenhandel.

De rechters geven met deze uitspraak de gemeente Utrecht gelijk. Die besloot eerder al de vergunningen van Wegra in te trekken.

Vrouwen

De raamexploitant had de rechtbank gevraagd een streep te zetten door het besluit van de gemeente om de boten te sluiten. De prostitutieboten moeten donderdag 09.00 uur dicht zijn waardoor tweehonderd vrouwen op straat komen te staan.

Bij Wegra zelf staan 28 prostituees zonder werk op straat. De boten van twee andere exploitanten werden eerder al gesloten, ook omdat zij betrokken zouden zijn bij mensenhandel.

Manager

Volgens de gemeente maakte een oud-manager van Wegra zich schuldig aan mensenhandel. De rechtbank oordeelt nu dat de werkzaamheden van deze manager vielen onder de verantwoordelijkheid van Wegra.

‘De gemeente heeft voldoende kunnen onderbouwen dat er daadwerkelijk aanwijzingen zijn voor mensenhandel,’ verklaart de rechter. Bij de uitspraak waren ook enkele prostituees aanwezig. Zij zitten ‘in zak en as’, zegt jurist Wil Post, die de belangen van de vrouwen behartigt.

Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht is blij met de uitspraak. Hij zegt dat zijn stad niet tegen prostitutie is. ‘Zolang het maar vrijwillig en in alle veiligheid gebeurt. We willen geen onvrijwillige prostitutie in Utrecht.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.