nederland

Rechter handhaaft alcoholverbod bij tankstation

Door Josefine van Enk - 18 juli 2013

De rechter heeft donderdag definitief besloten dat tankstations geen alcohol mogen verkopen. Pomphouder Ewout Klok uit Hoogeveen lokte een proefproces uit door toch alcohol te verkopen, ondanks het verbod.

Klok was tot vorig jaar voorzitter van de belangenvereniging van pomphouders BETA. De 1.200 aangesloten pomphouders vinden het oneerlijk dat tankstations geen alcohol mogen verkopen en bijvoorbeeld supermarkten langs de weg wel.

Rechtbank

In 2011 besloot Klok een proefproces uit te lokken door weer alcohol te verkopen bij zijn tankstation. Met het proces hoopte hij een einde aan het verbod te maken.

De rechtbank heeft besloten dat er voldoende reden was om het alcoholverbod in te stellen, want: door het verkopen van alcohol bij een tankstation wordt de indruk gewekt dat verkeer en alcohol samengaan.

Discriminatie

De rechter in Assen vindt dat de tankstations niet worden gediscrimineerd omdat een tankstation niet vergelijkbaar is met een supermarkt of wegrestaurant.

De voormalige voorzitter zegt dat hij 35 procent aan omzet mis is gelopen sinds het verbod in 2001 werd ingevoerd.

Hoger beroep

Klok overweegt om in hoger beroep te gaan. Hij vindt dat de rechter onvoldoende heeft meegewogen dat pomphouders bij de grens veel last hebben van buurlanden die wel alcohol verkopen.

Daarbij is er volgens Klok geen bewijs dat er minder verkeersslachtoffers zijn als tankstations geen alcohol meer verkopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.