nederland

Rechters mogen niet meer bijklussen bij advocatenkantoren

Door Josefine van Enk - 26 juli 2013

Binnenkort mogen rechters zich niet meer laten inhuren voor betaalde cursussen aan advocatenkantoren. Met de nieuwe maatregel moet de schijn worden weggenomen dat de band tussen rechters en advocaten te innig is.

Dat bevestigt de Raad voor de Rechtspraak tegenover nu.nl. Daarmee reageert de raad op een uitgelekte brief, waarin rechtbankpresident Maarten van de Laarschot het bijverdienen van rechters bij advocatenkantoren ‘onwenselijk’ noemt.

Cursus

Sommige rechters verdienen, naast hun gemiddelde jaarsalaris van 100.000 tot 125.000 euro, bij door het geven van cursussen. Advocatenkantoren huren rechters in om college over de rechtsgang te geven.

Het is onbekend hoeveel rechters op deze manier bijverdienen of door welke advocatenkantoren ze worden ingehuurd. Uit onderzoek van Nieuwsuur en het Financieele Dagblad bleek in maart dat rechters niet altijd toegeven hoe ze bijverdienen.

Nevenfuncties

Vorig jaar toonde onderzoek van de Volkskrant aan de 2.500 Nederlandse rechters gemiddeld twee nevenfuncties hebben.

Dat kan gaan om voorzitterschap van de hockey- of tennisclub, maar betekent veelal dat de rechters juridische colleges geven of boeken schrijven.

Aanscherping

Een voorlichter van de Haagse rechtbank zegt tegen de Volkskrant: ‘De verscherping van de regels is een voortgaand proces. Voor iedereen moet duidelijk zijn dat het geven van cursussen geen geaccepteerde nevenfunctie is.’

In januari werd de wet op een paar punten verduidelijkt en in maart werd het niet melden van nevenactiviteiten strafbaar gemaakt.

In september ondertekenen de presidenten van de rechtbanken en gerechtshoven de nieuwe aanscherping van de beroepsregel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.