nederland

Reuzenspinkrab al na een dag in Sea Life Scheveningen dood

Door Anna Vossers - 04 juli 2013

Een 3,5 meter grote Japanse reuzenspinkrab die woensdagochtend vanuit Engeland naar Sea Life Scheveningen was gebracht, is vanochtend plotseling overleden. Voor het bijzondere dier, dat een grote attractie had moeten worden, had Sea Life een speciaal aquarium gebouwd met 12.750 liter koud water en 5 cm dikke ramen.

De krab, Alexander genaamd, leek volgens Sea Life in goede gezondheid te verkeren toen hij met een speciaal transport in Nederland aankwam.

Ziek

In de nacht van woensdag op donderdag bewoog het dier steeds langzamer. Donderdagochtend stierf het enorme schaaldier.

Sea Life gaat onderzoeken wat er met Alexander aan de hand was.

‘Met dit soort grote krabben is het moeilijk vast te stellen hoe oud ze precies zijn en hoe hun innerlijke gezondheid werkelijk is, ook al lijken ze gezond en fit’, schrijft Sea Life. De dierenverzorgers zijn ‘in diepe rouw’ door het plotselinge overlijden.

Andere dieren

De overige dieren die woensdag naar Nederland werden vervoerd, waaronder baby-octopusjes, zeeëgels, zeesterren en pijlstaartroggen zijn allemaal wel veilig en gezond overgekomen.

Reuzenspinkrabben leven in het wild in de Stille Oceaan langs de kusten van Japan, China en Taiwan. Voorlopig gaat Sea Life geen nieuw exemplaar nemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.