nederland

Rus in Nederlandse cel voor ‘grootste datadiefstal ooit’

Door Anna Vossers - 25 juli 2013

In Nederland zit sinds juni vorig jaar een Russische hacker in de cel die met een groep van vijf man meer dan 160 miljoen creditcardnummers wist te stelen. Daarmee hebben criminelen miljoenen dollars buitgemaakt.

Dat meldt NRC Handelsblad op basis van de Amerikaanse aanklacht tegen de man, die donderdag werd gepubliceerd.

Uitlevering

De rechter moet zich nog buigen over het uitleveringsverzoek van de Amerikanen. Justitie arresteerde de Rus Dmitriy S. (29) vorig jaar juni op verzoek van de Verenigde Staten toen hij in Nederland op doorreis was.

Medeverdachte Vladimir D. (32) werd tegelijkertijd gearresteerd en werd al in september uitgeleverd. D. moet volgende week voor de Amerikaanse rechter verschijnen.

Diefstal

De hackers braken in op betaalwebsites en stalen de creditcardnummers en beveiligingsgegevens van miljoenen gebruikers. De aanklager zegt dat het om gegevens van minstens 160 miljoen kaarten gaat, maar noemt dat tegelijkertijd een ‘conservatieve schatting’.

De hackersgroep, die uit vier Russen en een Oekraïener bestaat, verkocht de gegevens door aan criminelen voor 5 tot 15 dollar per kaart. Met nagemaakte creditcards deden die vervolgens voor miljoenen dollars aankopen.

De andere drie verdachten zijn voortvluchtig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.