nederland

Schilderijdieven Kunsthal aangeklaagd in Roemenië

Door Claartje Vogel - 15 juli 2013

Zes verdachten moeten in Roemenië voor de rechter komen voor het stelen van zeven kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) in Roemenië bracht maandag een aanklacht tegen de verdachten uit.

Twee van de zes verdachten hebben werken van bekende kunstenaars als Henri Matisse, Pablo Picasso, Claude Monet en Paul Gauguin gestolen. De andere vier verdachten worden aangeklaagd voor medeplichtigheid. Een van hen is de moeder van een van de dieven.

Kunsthal

De zeven kunstwerken werden oktober vorig jaar uit de Kunsthal gestolen. Ze zijn nog steeds spoorloos.

In maart eisten drie verdachten van de kunstroof een proces in Nederland. In ruil daarvoor zouden ze vertellen waar de schilderijen zijn. Het OM voldeed niet aan de eis en had er ‘alle vertrouwen in dat Roemenië het onderzoek goed zal verrichten’.

Straf

In Roemenië hangt de hoofdverdachten een straf van maximaal twintig jaar boven het hoofd. In Nederland zou het maximaal zes jaar zijn.

De Roemeense zender Antena3 meldde in maart dat er aanwijzingen zijn dat de werken van Matisse en Gauguin zijn verbrand. De moeder van een van de verdachten zou het bewijsmateriaal hebben vernietigd. De politie in Rotterdam zegt dat er geen bewijs is dat dit verhaal klopt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.