nederland

Schippers: ziekenhuizen en artsen moeten op de centen letten

Door Servaas van der Laan - 16 juli 2013

Zorginstellingen, artsen en psychiaters geven te veel uit en moeten op de kleintjes gaan letten. Vanaf volgend jaar mogen ze maximaal 1,5 procent meer uitgeven van wat ze dit jaar spenderen en het jaar erop nog maar 1 procent.

Dat is minister van Volksgezondheid Edith Schippers met de zorgpartijen overeengekomen.

Het inperken van de zorgkosten levert een besparing op van 1 miljard euro. Van de geplande 1,5 miljard euro inperking van het basispakket blijft dan 300 miljoen euro over. Artsen moeten dan wel meewerken door kritischer te kijken naar de zorg die aan een patiënt wordt toegewezen.

Vrije keuze

Afgesproken is dat patiënten zelf hun ziekenhuis kunnen blijven bepalen zonder hier extra voor te hoeven betalen. Dit wilde het kabinet eigenlijk uit het basispakket halen, maar dat gaat niet door. Wel moeten patiënten gaan betalen als ze naar een ziekenhuis gaan waar hun zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Specifieke zorg

Ook wordt het lastiger om specifieke zorg in de buurt te vinden, omdat ‘hoogcomplexe’ zorg alleen nog maar door specialisten mag worden uitgevoerd en dus niet meer door kleinere ziekenhuizen in de buurt.

Het kabinet zegt een dringend beroep te doen op de uitvoerders van de zorg om vooral op ‘zinnigheid en zuinigheid’ te letten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.