nederland

Topverdieners bij politie willen geen salaris inleveren

Door Shari Deira - 30 juli 2013

Vijf hoogwaardigheidsbekleders bij de politie weigeren een deel van hun riante salaris in te leveren. Zij geven geen gehoor aan het moreel appèl van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie).

Dat schrijft Teeven dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om functionarissen die in de top-200 staan van meestverdienende chefs.

Norm

De chefs die weigeren een deel van hun salaris in te leveren, staan niet op nummer 1 tot en met 61. Met die groep is afgesproken dat zij zich houden aan de nieuwe norm.

Een politiemedewerker mag volgens de nieuwe regels maximaal 187.340 euro verdienen. Met sommige functionarissen zijn al lang geleden afspraken gemaakt en die kunnen niet zomaar worden aangepast.

Ministerssalaris

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek eerder deze maand dat dertien hoge politiefunctionarissen meer verdienen dan een ministerssalaris.

Een voormalig hoofdcommissaris die vorig jaar adviseur werd van de politie Amsterdam-Amstelland verdient 219.584 euro per jaar en krijgt daarnaast een pensioenafdracht van 55.463 euro en een bijdrage voor de levensloopregeling van 9.005 euro.  De gesprekken om zijn salaris te verlagen zijn nu gaande.

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) deed eerder een beroep op hoogwaardigheidsbekleders bij de politie en zij gaven daar wel gehoor aan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.