nederland

Van Toorenburg gaat enquêtecommissie Fyra leiden

Door Servaas van der Laan - 02 juli 2013

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is benoemd tot beoogd voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die het falende beleid rond de Italiaanse hogesnelheidstrein Fyra gaat onderzoeken. Van Toorenburg wordt donderdag officieel gekozen tot voorzitter.

‘Het wordt een enorme klus, maar ook een uitdaging,’ zei de politicus dinsdag.

Van Toorenburg is geen expert op het gebied van Infrastructuur, maar dit is volgens de CDA’er geen probleem.

‘Zo gaat het altijd bij een parlementaire enquête. Je moet niet te zeer betrokken zijn geweest bij diverse stappen die in het verleden zijn gezet. Het is belangrijk om er onbevangen in te staan en heel kritisch te zijn,’ zei Van Toorenburg.

Reces

De vorming van de commissie heeft plaats vlak voor het zomerreces voor de Tweede Kamer begint. Donderdag zullen ook de andere vijf tot zes leden moeten worden geïnstalleerd. ‘Daarna zijn we klaar om te beginnen met inlezen, voorbereiden en nadenken,’ zegt Van Toorenburg.

De Nederlandse Spoorwegen liggen in de clinch met de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda over de V250-hogesnelheidstreinen. Volgens het Nederlandse overheidsbedrijf waren de treinen van inferieur materiaal en wil het geld terugzien van de Italianen. Maar de Italianen zeggen dat de treinen misschien wat kinderziektes hadden, maar dat de problemen ontstonden door amateuristisch wanbeleid van de NS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.