nederland

Verbitterde ex-verdachte vuurwerkramp Enschede overleden

Door Anne-Marie Spermon - 16 juli 2013

André de Vries, die in 2002 werd veroordeeld voor het veroorzaken van de vuurwerkramp in Enschede, is vorige week aan darmkanker overleden. De 46-jarige ex-verdachte werd in 2003 in hoger beroep vrijgesproken, maar maakt justitie in een postume verklaring veel verwijten.

Het Algemeen Dagblad en RTV Oost publiceren dinsdag zijn afscheidsbrief.

Verbitterd

Bij De Vries werd begin dit jaar darmkanker geconstateerd en hij overleed op 9 juli aan zijn ziekte. Zijn afscheidsbrief begint met de woorden ‘verbitterd tot de dood erop volgt’.

De ex-verdachte acht justitie medeverantwoordelijk voor zijn ziekte en dood, en verwijt het Openbaar Ministerie dat de kans op rehabilitatie hem is ontnomen.

Schadevergoeding

André de Vries kreeg destijds 15 jaar celstraf voor brandstichting bij vuurwerkfabriek SE Fireworks. Na 2,5 jaar te hebben vastgezeten, werd hij in hoger beroep vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs en kreeg hij een schadevergoeding van 125.000 euro.

Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna duizend mensen gewond.

Nieuw onderzoek

In 2010 stuitte justitie tijdens een nieuw onderzoek op geheime interne politiedocumenten, waaruit bleek dat er was gesjoemeld met belangrijk bewijs tegen De Vries.

Dat nieuwe onderzoek startte nadat een getuige aan RTV Oost meldde dat de ramp kon zijn veroorzaakt door een bedrijfsongeval.

Advocaat Geert-Jan Knoops zegt dat zijn cliënt in eenzaamheid overleed. De echte oorzaak van de vuurwerkramp is nooit achterhaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.