nederland

Verdachte vrijgesproken van ‘seksgijzeling’ in Amsterdam

Door Anna Vossers - 04 juli 2013

De 43-jarige Richard W. is donderdag door de rechter in Amsterdam vrijgesproken van de gijzeling van een 35-jarige vrouw. Volgens de vrouw had hij haar een jaar lang in zijn huis opgesloten en misbruikte hij haar daar dagelijks.

Volgens de rechter en het Openbaar Ministerie is er niet genoeg bewijs dat het bizarre verhaal van de vrouw ondersteunt.

Lening

Het verhaal van de vrouw, die ooit een succesvol zakenvrouw was, is dat zij diep in de schulden zat. Om aan geld te komen, had ze met W. afgesproken dat ze elke week seks met elkaar zouden hebben. Hij zou haar dan 50.000 euro lenen.

Volgens de vrouw sloot W. haar bij het eerste bezoek op in zijn flatje in Amsterdam-Noord en werd ze vervolgens geregeld aan een bed vastgeketend en seksueel misbruikt. Pas na een jaar zou ze kans hebben gezien om de politie te bellen en te ontsnappen.

De politie arresteerde W., maar liet hem na een paar dagen weer vrij, omdat de politie vanaf het begin twijfelde aan het waarheidsgehalte van het verhaal van de vrouw.

Relatie

Volgens de man hadden de twee een relatie met elkaar. De rechter sluit niet uit dat de vrouw het huis van W. gebruikte als onderduikadres om voor haar schuldeisers, onder wie een wapenhandelaar, te vluchten.

Ook het Openbaar Ministerie meende eerder al dat de vrouw talloze kansen zou hebben gehad te ontsnappen, als ze dat echt had gewild. De officier van justitie vroeg zich af of het de vrouw niet goed uitkwam een tijd onvindbaar te blijven.

Onvrij

De rechter erkent wel dat de vrouw zich ‘in enige mate onvrij heeft gevoeld’.

Het is niet de eerste keer dat er tegen W. aangifte is gedaan met een dergelijk verhaal. De verklaringen van een andere vrouw die in 2006 ongeveer hetzelfde zei te hebben meegemaakt met W., hebben destijds niet tot een strafzaak geleid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.