nederland

Verzekeraars: pas op voor dubbele rekening autoruitschade

Door Servaas van der Laan - 25 juli 2013

Automobilisten die schade aan hun autoruit laten repareren moeten uitkijken voor louche bedrijven die zowel een rekening naar de verzekeraar als naar de klant sturen. Verscheidene autobezitters zijn de dupe geworden van deze vorm van fraude.

Met die waarschuwing komt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) donderdag.

Dubbele rekening

Het CBV, onderdeel van het Verbond voor Verzekeraars, zegt tientallen meldingen te hebben binnengekregen over autoruitherstellers die verzekerden de rekening stuurden van een reparatie van een aantal jaar geleden.

Op de rekening staat dat het bedrag binnen een paar dagen moet worden voldaan, terwijl in werkelijkheid de schade al lang is vergoed door de verzekeraar.

Mobiele zwendel

De zwendel gebeurt vooral op parkeerterreinen bij bouwmarkten en supermarkten waar mobiele reparateurs hun diensten aanbieden. Vaak hebben deze zwendelaars geen eigen filiaal maar reizen ze door het land.

Mensen die de rekening betalen, zijn hun geld kwijt. Ze moeten zelf het geld terugvorderen, maar de bedrijven zijn vaak telefonisch slecht te bereiken.

Hoe groot de fraude precies is, kan het CBV lastig inschatten. Het verbond adviseert autorijders dan ook altijd na te gaan of een factuur niet al door de verzekeraar is betaald. Gedupeerden kunnen de fraude melden op www.fraudehelpdesk.nl.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.