nederland

Vijftien jaar cel voor moord op bejaard stel in 1997

Door Servaas van der Laan - 17 juli 2013

De rechtbank in Amsterdam heeft twee mannen van 34 en 35 jaar veroordeeld voor een dubbele moord die zij in 1997 hebben gepleegd. Melvin R. en Miquel K. brachten zestien jaar geleden een ouder echtpaar met veel geweld om het leven.

Lang bleef het tweetal uit handen van de politie. Maar met hulp van nieuw DNA-onderzoek konden de twee moordenaars in het najaar van vorig jaar worden opgespoord.

Tieners

R. en K. waren nog tieners toen zij inbraken in de woning van de 79-jarige Henk Opentij in Amsterdam-Noord. Toen ze de man samen met zijn partner, de 73-jarige Mary Run, in het huis aantroffen, sloegen bij de twee alle stoppen door.

De jongens brachten het oudere echtpaar met extreem veel geweld om het leven. Ze staken vele malen op hun slachtoffers in en sneden uiteindelijk hun kelen door.

Bloedspoor

Ook zelf raakten ze bij de aanslag gewond. Het was dankzij een vreemd bloedspoor op de plaats-delict dat de recherche de mannen uiteindelijk kon vinden.

Het Openbaar Ministerie had twintig jaar celstraf geëist, de in 1997 maximale straf voor moord. Maar de rechtbank nam in overweging dat de jongens toen nog maar 19 jaar waren en dat ze direct na hun aanhouding spijt en berouw hebben getoond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.