nederland

Vrouw (19) opgepakt voor ronselen jongeren Syrië

Door Shari Deira - 19 juli 2013

De politie heeft een negentienjarige vrouw uit Zoetermeer gearresteerd voor het rekruteren van islamitische jongeren die willen vechten in Syrië. De arrestatie maakt onderdeel uit van een grootschalig onderzoek.

De Dienst Regionale Recherche van de Eenheid Den Haag doet onderzoek naar radicale moslims die ervan worden verdacht jongeren te rekruteren voor de strijd in Syrië, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Aangifte

Familieleden van personen die naar Syrië zijn afgereisd hebben melding gemaakt bij de politie dat hun familielid vermoedelijk in Syrië is. In sommige gevallen werden namen genoemd van personen die jongeren zouden ronselen.

Ook is er diverse keren aangifte gedaan tegen enkele personen. De verdachte jonge vrouw wordt vastgehouden door de politie en zit in beperkingen. Dat betekent dat ze alleen contact mag hebben met haar advocaat.

Jongeren

In maart verhoogde de Nationaal Coördinator Terrorismebescherming en Veiligheid de terreurdreiging voor Nederland naar substantieel. Jongeren die na gevechten in Syrië terugkeren in Nederland kunnen er radicale ideeën op na houden.

Niet alleen Nederlands-Arabische jongeren trekken naar Syrië. Ook Nederlandse bekeerlingen geven zich op voor de strijd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.