nederland

Waarschuwing extreem weer: onweersbuien en windstoten

Door Shari Deira - 27 juli 2013

Het zat er na die warme, zomerse dagen al een beetje aan te komen maar zaterdag gaat het dan echt regenen en onweren. In sommige delen van het land is er zelfs kans op windstoten en hagel.

De zomerse buien trekken vanuit het zuiden over Nederland, voorspelt weerinstituut KNMI. Voor heel Nederland werd code oranje (extreem weer) afgegeven. Inmiddels is deze voor Limburg en Noord-Brabant opgeheven.

Lucht

Het is zaterdag drukkend warm en in de loop van de dag krijgt Nederland te maken met hevige buien. De temperaturen liggen rond de 23 graden aan de kust en mogelijk 31 graden in het zuidoosten van het land. De wind is zwak tot matig maar erg veranderlijk, meldt het weerinstituut.

Ook in de nacht van zaterdag op zondag is er kans op onweersbuien. Zondag stroomt er iets koelere en drogere lucht het land binnen en koelt het af. Bij een zwakke zuidoostenwind ligt de maximumtemperatuur rond de 23 graden.

Hittegolf

Volgende  week is het weer wisselvallig, met nu en dan een bui. Het is iets minder warm met een middagtemperatuur van 25 graden.

Deze week was er sprake van de eerste officiële hittegolf in Nederland sinds 2006. Voor een hittegolf moet het vijf dagen warmer zijn dan 25 graden, waarvan drie warmer dan 30 graden. Het zuiden van het land had deze week al te maken met flinke zomerse buien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.