nederland

Werkloze prostituees eisen vergoeding gemeente Utrecht

Door Josefine van Enk - 31 juli 2013

De prostituees die hun werkplek aan het Zandpad in Utrecht verloren, eisen een compensatie van de gemeente voor misgelopen inkomsten. De gemeente zou een zorgplicht hebben voor de prostituees nu ze geen werkplek meer hebben.

Dat schrijft een initiatiefgroep die opkomt voor de belangen van de prostituees in een brief aan de burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen (PvdA). Donderdag sloot de gemeente seksboten van raamexploitant Wegra op verdenking van wanbeheer en mensenhandel.

Zorgplicht

De briefschrijvers vinden dat de gemeente een zorgplicht voor de werkloze prostituees heeft. Raadsvrouw Marjan Wijers schrijft dat als de gemeente niks onderneemt ‘persoonlijke schulden en faillissementen’ zullen volgen.

Advocaat Wil Post zegt tegen de NOS dat de vrouwen bij elkaar een bedrag van 250.000 euro per week mislopen als ze allemaal zonder werk zouden zitten. Een aantal prostituees heeft inmiddels zelf nieuw werk gevonden.

Verhuizing

Van de prostituees van het Zandpad werken nu vier achter een raam in Eindhoven, twee of drie vroegen een vergunning aan om in Utrecht aan de Europalaan te werken en een aantal prostituees is vertrokken naar het land van herkomst. Waar de rest van de ongeveer driehonderd werkloos geraakte prostituees heen is gegaan, is geen beeld.

Post vreest dat de vrouwen door mensenhandelaars op andere plekken aan het werk worden gezet, uit het zicht van politie en belangenorganisaties.

Actie gemeente

Aan Wolfsen wordt gevraagd de prostituees een alternatief te bieden. Maar de burgemeester heeft al laten weten dat de gemeente niet ingaat op het voorstel om zelf exploitant van de gesloten panden te worden.

Nu dat niet doorgaat willen de prostituees een startkapitaal van de gemeente om zelf een coöperatie van sekswerkers op te richten. Daarnaast moet de gemeente van de prostituees een maximumhuurprijs vaststellen voor andere raamexploitanten die een vergunning hebben aangevraagd. De prijs moet ‘vergelijkbaar zijn met de huurprijs voor een winkelpand op een A-locatie in Utrecht’, vinden de vrouwen.

De advocaten willen volgende week met de gemeente overleggen over mogelijke maatregelen voor de werkloze prostituees.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.