nederland

Wolfsen: minder groepen probleemjongeren in Utrecht

Door Shari Deira - 18 juli 2013

Utrecht heeft de laatste vier jaar minder te maken gehad met problematische jeugdgroepen. Het aantal van deze groepen is met de helft afgenomen. In 2009 waren er nog 49 jeugdgroepen in de stad, nu zijn dat er 21.

Dat schrijft burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht in een brief aan de gemeenteraad, meldt NRC Handelsblad.

Inwoners

Het aantal jongeren dat is aangesloten bij een problematische jeugdgroep is vooral het afgelopen jaar gedaald. Vorig jaar waren dat 640 jongeren, tegenover 288 nu.

Wolfsen schrijft verder dat de cijfers in contrast staan met de Inwonersenquête die vorig jaar door 3.500 inwoners van Utrecht is ingevuld. De ‘ervaren jongerenoverlast’ is juist licht gestegen. Hiervoor heeft Wolfsen geen verklaring aangezien het aantal meldingen bij de politie is gedaald.

Kopstukken

De gemeente Utrecht heeft vorig jaar de aanpak van jeugdgroepen ‘geïntensiveerd’, schrijft de krant. De politie ging alle jeugdgroepen beter in de gaten houden en de ‘kopstukkenaanpak’ werd geïntroduceerd.

Speciale rechercheurs gaan gericht op zoek naar strafbare feiten door leidende figuren van jeugdgroepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.