nederland

Zomers weer nog niet voorbij: extreme hitte op komst

Door Shari Deira - 31 juli 2013

De eerste hittegolf in zeven jaar is inmiddels voorbij maar er zijn nog wat records te verbreken. Vrijdag wordt het weer zomers warm in Nederland en de kans bestaat dat het de warmst gemeten 2 augustus wordt.

Weerbureau Weeronline meldt dat er zeer warme lucht vanuit het zuiden over het land zal trekken en dat de temperatuur kan oplopen tot plaatselijk 37 graden.

Zon

Hoewel het woensdag niet echt een warme dag is, loopt de temperatuur donderdag en vrijdag snel op. Donderdag begint met lage bewolking maar in de loop van de dag gaat de zon schijnen en wordt het warmer. De temperatuur kan oplopen tot zo’n 30 graden.

Vrijdag wordt het nog warmer en is het mogelijk de warmste 2 augustus gemeten. De hoogst gemeten temperatuur op 2 augustus in De Bilt staat nu op 32 graden. De kans is groot dat het vrijdag warmer wordt.

Hitte

Of het ‘all time hitterecord’ van 38,6 graden te Warnsveld van 23 augustus 1944 wordt verbroken, is nog maar de vraag. Daarvoor mag er absoluut geen bewolking zijn en moet de heetste lucht Nederland in de tweede helft van de middag bereiken.

De extreme hitte is dit keer maar van korte duur. Vrijdagavond zullen de eerste regen- en onweersbuien zich aandienen. In het weekend liggen de maximale temperaturen rond de 22 tot 27 graden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.