nederland

Aantal doden in natuurwater dit jaar uitzonderlijk hoog

Door Anne-Marie Spermon - 05 augustus 2013

Sinds het begin van het zwemseizoen zijn al veertien mensen verdronken in natuurwater. De teller schoot het afgelopen weekend omhoog door de verdrinking van vijf mensen.

Dit meldt de Nederlandse Reddingsbrigade tegenover de NOS.

Zwemcultuur

Normaal gesproken verdrinken er in een zomer ongeveer evenveel mensen als tijdens het afgelopen weekend. De vijf meest recente slachtoffers waren allemaal van Poolse afkomst.

De Reddingsbrigade maakt zich zorgen over veel buitenlanders, die vanwege het mooie zomerweer het water ingaan zonder dat zij goed kunnen zwemmen. Vooral veel Oost-Europeanen ontbreekt het, volgens directeur Raymond Mourik, aan de Nederlandse ‘zwemcultuur’.

De Dinkel

De politie meldde maandagochtend daarnaast dat een tweejarig jongetje uit het Twentse Deelden dit weekend is overleden na een val bij de rivier De Dinkel.

Nadat het kind vorige week woensdag aan de aandacht van zijn moeder ontsnapte, belandde het in het water. Een verblijf in het ziekenhuis mocht niet meer baten.

Supervisie

De precieze doodsoorzaak van dit slachtoffertje is nog niet bekend gemaakt, maar als hij is verdronken zou het aantal doden door verdrinking tijdens het afgelopen weekend zelfs naar zes stijgen.

In juli overleden al diverse mensen door te zwemmen in gevaarlijk water of, vaak in geval van kinderen, vanwege een gebrek aan een zwemdiploma en voldoende supervisie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.