nederland

Actievoerders Greenpeace vrijuit na actie tankstations Shell

Door Shari Deira - 23 augustus 2013

De achttien actievoerders van Greenpeace die vorig jaar tankstations van Shell stillegden, krijgen hiervoor geen straf. De actievoerders hebben een strafbaar feit gepleegd, maar kunnen hiervoor geen straf krijgen.

De rechtbank in Den Haag vindt dat het overtreden van de wet meer moet worden toegeschreven aan de organisatie Greenpeace dan aan individuele actievoerders.

Tanken

De leden van Greenpeace bonden vorig jaar september vulpistolen van de brandstofslangen met sloten en tiewraps aan elkaar. Hierdoor konden automobilisten niet tanken.

De rechtbank zegt dat de overtredingen meer aan de organisatie zijn toe te rekenen dan aan de actievoerders. Bovendien was er geen sprake van fysieke schade en was de hinder voor Shell en pomphouders minimaal, oordeelt de rechtbank.

Noordpool

Verder zegt de rechter dat de actievoerders wel voor een onveilige situatie hebben gezorgd. Nadat de vulpistolen onbruikbaar waren gemaakt, gingen de actievoerders ervandoor zonder iets te vertellen over de duur van de actie of contactgegevens achter te laten.

Greenpeace voerde actie vanwege de proefboringen van Shell in het noordpoolgebied. Volgens de milieuorganisatie zijn deze ‘catastrofaal’ voor de natuur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.