nederland

Advocaat: video mishandeling Eindhoven onterecht uitgezonden

Door Anna Vossers - 25 augustus 2013

De politie had de videobeelden van de ernstige mishandeling in Eindhoven begin dit jaar niet zomaar mogen uitzenden. Om de verdachten op te sporen had de politie eerst foto’s moeten verspreiden.

Dat zegt Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van de 15-jarige verdachte Stefano in een interview met Nu.nl.

Beroering

De videobeelden van de mishandeling, door de politie uitgezonden om op het spoor van getuigen te komen, zorgden in januari voor veel ophef. Er ontstond een klopjacht op de verdachten.

Volgens de raadsman geven de beelden de indruk dat de mishandeling ernstiger was ‘dan wat er feitelijk was gebeurd’. Bovendien had het Openbaar Ministerie (OM) ‘natuurlijk van te voren’ kunnen weten dat de video voor ‘beroering’ zou zorgen.

Verdediging

De verspreiding van de videobeelden is voor Kuijpers één van de argumenten bij het pleiten voor vrijspraak van Stefano. Daarnaast vindt hij dat het OM het ‘niet kan maken’ om de jongen, die geen geweld gebruikte maar ook niet ingreep, te vervolgen, terwijl jongens ‘die twee meter verder stonden’ vrijuit gaan. Tegen Stefano, die al 35 dagen in de cel zat, is zeventig uur taakstraf geëist.

In de rechtszaal heeft het slachtoffer van de mishandeling eerder aangegeven zelf ook niet blij te zijn met alle media-aandacht voor het voorval: ‘Ik had daar zelf niet voor gekozen en heb dat niet gewild. Iedereen herkent me nu.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.