nederland

Ambassadeur: ongeveer twintig Nederlanders nog in Jemen

Door Shari Deira - 09 augustus 2013

Het is niet precies duidelijk hoeveel Nederlanders in Jemen gehoor hebben gegeven aan de oproep van het ministerie van Buitenlandse Zaken om het land te verlaten. Ambassadeur Jeroen Verheul schat dat er nog ongeveer twintig Nederlanders in Jemen zijn.

Veertig Nederlanders hebben zich eerder bij de ambassade in hoofdstad Sa’ana. Registratie is niet verplicht dus het is niet bekend of dit alle Nederlanders zijn.

Rustig

Toch denkt Verheul dat er momenteel minder Nederlanders in Jemen zijn, onder meer vanwege de ramadan, die inmiddels ten einde is. Tijdens de vastenperiode is het relatief rustig in Jemen. ‘Veel mensen zijn met verlof naar Nederland.’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep Nederlanders deze week op Jemen te verlaten. De ambassade in Jemen zou potentieel doelwit zijn van een terreuraanslag.

Ontvoerd

De ambassadeur zegt verder dat het ambassadepersoneel nog steeds alles doet om de ontvoerde Nederlanders Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen vrij te krijgen. ‘We zetten alles op alles.’

Verheul denkt overigens niet dat de ambassade begin volgende week al open gaat. ‘We hebben niet voor niets besloten om de ambassade te sluiten. Serieuze en betrouwbare informatie heeft tot dat besluit geleid. Dus we hebben ook serieuze en betrouwbare informatie nodig die aangeeft dat er geen sprake meer is van een dreiging.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.