nederland

Belastingdienst liep miljoenen mis door ‘nepopleidingen’

Door Claartje Vogel - 24 augustus 2013

De Belastingdienst liep ten minste 15 miljoen euro mis door gesjoemel met opleidingen van Poolse uitzendkrachten, medewerkers van sociale werkplaatsen en beroepschauffeurs. Werkgevers kregen ten onrechte belastingkorting omdat de opleidingen onder de maat waren.

Dat meldt dagblad de Volkskrant zaterdag. De Inspectie van het Onderwijs bevestigt de berichten.

Belastingkorting

Werkgevers kunnen belastingkorting krijgen als zij hun werknemers beroepsgerichte opleidingen laten volgen. De werkgevers kunnen jaarlijks een bedrag van ruim 2.700 euro per werknemer belastingkorting krijgen als die een deugdelijke opleiding volgt.

Veel werkgevers zouden gebruik hebben gemaakt van de regeling om er zelf beter van te worden, niet om hun personeel bekwamer te maken. Bij zeker zes instellingen die de opleidingen aanbieden, blijkt de kwaliteit onder de maat. Het gaat om cursussen waarbij werknemers werden opgeleid tot bijvoorbeeld ‘arbeidsmarktgekwalificeerd assistent’ of ‘logistiek medewerker’.

Teruggevorderd

Bij een aantal andere instellingen loopt het onderzoek nog. Volgens de Volkskrant hebben duizenden Poolse werknemers zulke opleidingen gevolgd.

De Belastingdienst is begonnen met het terugvorderen van de ten onrechte geclaimde voordelen. De wet die het belastingvoordeel mogelijk maakte, de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor volksverzekeringen (WVA), wordt per 1 januari afgeschaft. Er komt een subsidieregeling voor in de plaats.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.