nederland

Belgische burgemeester wil grens sluiten om coffeeshops

Door Shari Deira - 14 augustus 2013

Burgemeester Huub Broers van de Belgische gemeente Voeren is boos omdat de Raad van State heeft besloten dat drie coffeeshops mogen worden verplaatst naar een bedrijventerrein vlakbij de grens. Broers vreest overlast en dreigt de grens dicht te gooien.

Dat laat Broers (N-VA) woensdag weten in reactie op de uitspraak van de Raad van State. ‘Ik kan alle voertuigen die van Maastricht terugkeren aan controles onderwerpen,’ zegt Broers tegen Vlaamse media.

Broers wil niet dat zijn gemeente wordt opgezadeld met de problemen uit Maastricht. ‘Als burgemeester heb ik die macht. Europa laat dit toe in het geval van risicovolle activiteiten.’

Drugstoeristen

De Raad oordeelde dat Maastricht de drie coffeeshops mag verplaatsen. De gemeente Maastricht wil op deze manier een eind maken aan de overlast van drugstoeristen in het centrum van de stad.

Broers zegt dat hij ‘bijzonder kwaad’ is over de uitspraak. ‘Ik ga met mijn collega-burgemeesters overleggen hoe we de stad Maastricht met haar eigen probleem kunnen opzadelen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.