nederland

Buitenlandse studenten komen graag naar Nederland

Door Tom Reijner - 09 augustus 2013

Nederland is populair bij universitaire studenten uit Griekenland, Groot-Brittannië, India, Duitsland en de Verenigde Staten. Ons land staat op de derde plek van favoriete studiebestemmingen. Alleen Groot-Brittannië en Duitsland zijn meer in trek.

Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door de website StudyPortals. Dit internetplatform wordt gefinancierd door de Europese Unie en informeert Europese studenten over buitenlandse studiemogelijkheden.

Voordeel

Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten is de komst van de studenten goed voor de Nederlandse economie. Uit berekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat 19 procent van de afgestudeerde internationale studenten in Nederland blijft wonen en werken. Zij leveren de staatskas per jaar gemiddeld 740 miljoen euro op.

Een ander voordeel van buitenlandse studenten is dat zij zorgen voor een internationaal karakter van de studies. Nederlandse studenten komen in aanraking met andere culturen. Ook hun kennis van het Engels verbetert.

Bèta

De buitenlandse studenten komen echter niet naar Nederland om te studeren aan een bèta-opleiding. Slechts 20 procent kiest voor een technische opleiding.

Ter vergelijking: in Duitsland wil 40 procent van de buitenlandse studenten een technische opleiding volgen. Nederland heeft juist een groot tekort aan afgestudeerde bèta’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.