nederland

Celstraf van zeven maanden voor doodrijden Donnie Rog

Door Anna Vossers - 02 augustus 2013

De rechter in Den Haag heeft Milen Y. veroordeeld tot negen maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk, na het doodrijden van de dertienjarige Donnie Rog. Daarnaast mag hij vier jaar niet autorijden.

De straf valt hoger uit dan de 240 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf die het Openbaar Ministerie (OM) vorige week had geëist. De 21-jarige Milen Y. bleef volgens de rechter ook na het ongeval roekeloos rijden.

Ongeluk

De dertienjarige Donnie Rog fietste op 9 juli door Den Haag, toen hij op een kruispunt werd geschept door de auto van Y. Hij overleed de volgende ochtend aan ernstig hersenletsel.

Y. reed naar schatting tussen de 65 en 75 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer per uur was toegestaan. Y. reed na het ongeluk door. Hij meldde zich pas ’s avonds bij het politiebureau.

De rechter neemt dat hem ernstig kwalijk. In de motivatie van het vonnis staat te lezen: ‘Na de aanrijding heeft de bestuurder zich in de auto omgedraaid en de jongen op het trottoir zien liggen. Hij zag ook de fiets van het slachtoffer op de weg. Dat de man vervolgens is doorgereden, vindt de rechtbank onbegrijpelijk.’

Commotie

Tijdens een zitting van de zaak, anderhalve week voor de uitspraak, ontstond commotie in de rechtszaal toen Y. spijt betuigde.

De familie van Donnie was boos dat Y. pas in de rechtszaal met excuses kwam.
Er ontstond een grote vechtpartij, waarbij familie van Donnie Y. aanvloog, stoelen door de rechtszaal vlogen, de politie moest ingrijpen en de zitting werd stilgelegd.

De rechter zei te ‘betreuren’ wat er was gebeurd, maar heeft het gedrag van de familie niet laten meewegen in het oordeel.

Media-aandacht

Er was in de media veel kritiek op de lage strafeis van het OM. De moeder van Donnie zocht actief de media op om aandacht te vragen voor de rechtszaak. Ze plaatste een foto op Facebook van Milen Y. die een tijd na het ongeluk blowend in de auto zat.

Donderdag, een dag voor de uitspraak, ging het OM in het tv-programma Hollandse Zaken in gesprek met de ouders van het slachtoffer. Het is zeer uitzonderlijk dat het OM al voor een vonnis ingaat op kritiek over een strafeis. ‘Uw emotie en uw verdriet kunnen we nooit vertalen in een passende straf,’ zei de plaatsvervangende hoofdofficier van justitie tegen de ouders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.