nederland

Celstraf voor 26 zakkenrollers Gay Pride

Door Anna Vossers - 19 augustus 2013

De politierechter in Amsterdam heeft maandag nogmaals zes zakkenrollers die actief waren tijdens de Gay Pride begin augustus veroordeeld tot celstraffen. In totaal komt het aantal veroordeelden dat de cel in moet daarmee op 26.

Het Openbaar Ministerie laat maandag weten dat de laatste verdachten voor de rechter zijn verschenen. Een 26-jarige verdachte, die eerder door de rechter-commissaris in vrijheid was gesteld, werd vrijgesproken. Zes andere mannen tussen de 28 en 45 jaar kregen celstraffen van 6 tot 10 weken opgelegd.

Rechter

Van de 27 verdachten die via het supersnelrecht en snelrecht voor de rechter moesten verschijnen, zijn er 26 tot celstraffen van drie weken tot vijf maanden veroordeeld.

Zeven zaken zijn wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Twee personen die niet werden vervolgd, zijn aan de vreemdelingenpolitie overgedragen.

Speciale politieteams

Tijdens de botenparade door Amsterdam hadden speciale politieteams 46 mensen verdachten gearresteerd, van wie het merendeel van Roemeense afkomst was. Volgens de politie gingen de zakkenrollers zeer professioneel te werk. Zo sloegen kleine groepjes dieven tegelijkertijd op verschillende plekken toe.

Ook hanteerden ze een vaste methode, waarbij ze door veel duwen en trekken dusdanige commotie veroorzaakten dat het publiek was afgeleid en de berovingen niet opmerkte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.