nederland

Commissaris nucleaire top weg na screening AIVD

Door Tom Reijner - 29 augustus 2013

De korpsleiding van de Nationale Politie heeft politiecommissaris Tom Driessen teruggetrokken als projectleider van de veiligheidsoperatie rond de Nuclear Security Summit (NSS). De reden is dat Driessen niet door het veiligheidsonderzoek van de AIVD kwam.

Dat meldt NRC Handelsblad donderdag.

Wereldleiders

De politiecommissaris had het afgelopen half jaar de leiding over de omvangrijke veiligheidsoperatie ter voorbereiding van de NSS-top. Volgend jaar maart komen in Den Haag 58 wereldleiders bijeen om te praten over nucleair terrorisme. Ook de Amerikaanse president Barack Obama zal in Den Haag aanwezig zijn.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) benoemde Driessen onlangs tot Nationaal Commandant van de staf die de voorbereidingen voor de top coördineert. Die benoeming was voor de AIVD aanleiding om een onderzoek naar Driessen te beginnen.

Lekken

De AIVD heeft waarschijnlijk twijfels over de integriteit van Driessen. In 2011 kwam de toenmalig topman van de Europese politiedienst Europol in opspraak. Uit onderzoek van het Europees bureau voor fraudebestrijding bleek dat Driessen vertrouwelijke informatie had doorgespeeld aan een bevriende Nederlandse collega.

Die informatie was afkomstig uit een sollicitatieprocedure: de bevriende collega solliciteerde op een topfunctie bij Europol. Driessen werd vervolgens op non-actief gesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.