nederland

De Roy van Zuydewijn gaat in beroep tegen taakstraf

Door Anna Vossers - 13 augustus 2013

Edwin de Roy van Zuydewijn gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot een taakstraf van honderd uur. De voormalig echtgenoot van prinses Margarita vindt het onterecht dat hij schuldig is bevonden aan het opmaken van een valse factuur van 238.000 gulden (108.000 euro) in 2001.

‘Ik vind het een onbegrijpelijke uitspraak, dit is een veroordeling zonder bewijs’ zei zijn advocaat Gabriël Meijers dinsdag.

Volgens de advocaat is er noch een aanwijzing op de factuur, noch een bekentenis van getuigen die zou bewijzen dat de betreffende valse factuur van De Roy van Zuydewijn kwam.

Rechtszaak

Volgens de rechtbank is bewezen dat De Roy van Zuydewijn een valse factuur opmaakte voor werkzaamheden die hij nooit uitvoerde, zoals het maken van verschillende tekstvoorstellen voor een verkoopbrochure.

Niemand anders kan volgens de rechter de facturen hebben opgesteld: De Roy van Zuydewijn verklaarde dat hij de enige werknemer in zijn bedrijf was, en de factuur was voor een bankrekening waarvan hij de enige gemachtigde was.

Zeepbel

De Roy van Zuydewijn heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Hij spreekt van een ‘luchtballon, een zeepbel en een losse flodder’, en zegt de factuur nooit gezien te hebben voor hij er acht jaar geleden over verhoord werd.

Als De Roy van Zuydewijn in het hoger beroep weer wordt veroordeeld, maar zijn taakstraf niet wil uitvoeren, wacht hem een gevangenisstraf van vijftig dagen.

De strafeis van het Openbaar Ministerie was 240 uur taakstraf en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.