nederland

‘Doodgestoken gevangene (23) had al vrij moeten zijn’

Door Shari Deira - 01 augustus 2013

De 23-jarige man die dinsdag werd doodgestoken in de gevangenis in Nieuwegein had al vrij moeten zijn. De man mocht zijn hoger beroep in vrijheid afwachten en zou binnenkort de gevangenis verlaten.

Dat zegt zijn advocaat Esther van Elst donderdag tegen het AD. ‘Ik heb daar maandag nog contact over gehad en hij zou zo snel mogelijk vrijgelaten worden. Als er een beetje sneller was gewerkt, was dit allemaal niet gebeurd. Heel erg wrang.’

Conflict

Het incident had dinsdagavond plaats toen de gevangenen even mochten luchten. Gevangenen en bewakers waren getuigen van het incident. Het is nog onduidelijk waarom de twee gevangenen een conflict hadden. De dader, een 31-jarige man, is woensdag aangehouden.

‘Hij heeft mij nooit verteld dat hij problemen had,’ zegt Van Elst tegen de krant. ‘Het is mij een raadsel.’ Volgens bronnen hadden de twee al langer een conflict.

Inbraken

De dader zat een straf van drie jaar uit voor geweldsdelicten in Amsterdam. Het slachtoffer zat vast voor een serie inbraken.

Het is de eerste dodelijke steekpartij sinds 2006. Vakbonden van gevangenispersoneel waarschuwen voor toenemend geweld in gevangenissen nu het kabinet flink bezuinigt op het gevangeniswezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.