nederland

‘Doping aangetroffen in huis Badr Hari’

Door Tom Reijner - 19 augustus 2013

De politie heeft bij het doorzoeken van het Amsterdamse huis van kickbokser Badr Hari in juli 2012 verboden dopingmiddelen aangetroffen. Het gaat onder meer om het dopingmiddel Anapolon, volgens de Nederlandse Dopingautoriteit ‘het sterkste orale middel op de illegale dopingmarkt.’

Dat meldt de website Crimesite maandag, op basis van onthullingen van het televisieprogramma KRO Brandpunt-Reporter. Crimesite publiceert de informatie uit het politiedossier over Badr Hari.

Verboden

Het middel Anapolon vergroot volgens de Dopingautoriteit het uithoudingsvermogen, maar kent volgens Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, ook sterke lichamelijke bijwerkingen, zoals schade aan de lever, een verhoogde bloeddruk en haaruitval. Ook kan het middel in psychische zin leiden tot een verhoogde agressiviteit, zegt Ram.

Naast Anapolon werden de middelen Tamoxifen en Genotonorm aangetroffen. Tamofixen wordt gebruikt bij krachtsporten en is bedoeld om de bijwerkingen van anabole steroïden, dat zijn prestatieverhogende middelen, tegen te gaan. Genotonorm verhoogt prestaties in de krachtsport. Alle middelen staan op een lijst van verboden middelen.

Advocaat

Volgens de advocaat van Hari, Bénédicte Ficq, is de doping inderdaad in het huis van haar cliënt gevonden. Maar ze zegt ook, in een reactie voor Crimesite, dat in het politiedossier een verklaring is bijgesloten.

In die verklaring beweert een bron dat de ‘bedoelde middelen niet aan Hari toebehoren, maar aan derden.’ Meer wil Ficq niet kwijt over de zaak.

Mishandeling

De rechercheurs van de politie, die op 22 juli 2012 het huis van Badr Hari aan de Zuidas in Amsterdam binnengingen, vonden de dopingmiddelen bij toeval. De rechercheurs hadden de opdracht om te zoeken naar bewijs voor de mishandeling van zakenman Koen Everink.

Hari sloeg de zakenman in elkaar tijdens een nachtelijk dansfeest in juli vorig jaar, werd gearresteerd en moest lange tijd in voorarrest blijven. In afwachting van de rechtszaak werd Hari in januari vrijgelaten.

Op 26 september toont KRO Brandpunt-Reporter een aflevering over de mishandeling tijdens het dansfeest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.