nederland

Edwin de Roy van Zuydewijn krijgt taakstraf

Door Tom Reijner - 13 augustus 2013

De rechtbank in Amsterdam heeft Edwin de Roy van Zuydewijn een taakstraf van 100 uur gegeven. De voormalig echtgenoot van prinses Margarita, dochter van prinses Irene, is schuldig bevonden aan het opmaken van een valse factuur van 238.000 gulden (108.000 euro) in 2001.

De Roy van Zuydewijn was dinsdag niet bij de uitspraak aanwezig. Hij woont in het buitenland en had geen zin in ‘de kosten en rompslomp’ die volgens hem bij een gang naar de rechtbank komen kijken.

Vals

Volgens de rechtbank is bewezen dat De Roy van Zuydewijn de valse factuur opmaakte om er veel geld aan te verdienen. De werkzaamheden die hij opgaf zijn onder meer het maken van verschillende tekstvoorstellen voor een verkoopbrochure. Die werkzaamheden voerde hij echter nooit uit.

Niemand anders kan de facturen hebben opgesteld: De Roy van Zuydewijn verklaarde volgens de rechter dat hij de enige werknemer in zijn bedrijf was.

De Roy van Zuydewijn werkte een paar jaar als analist voor het Bouwfonds, in 2001 een grote projectontwikkelaar. Het Bouwfonds kwam eind 2007 in het nieuws door het grote onderzoek naar de vastgoedfraude in de bouw.

Luchtballon

De Roy van Zuydewijn heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Hij spreekt van een ‘luchtballon, een zeepbel en een losse flodder’. Als De Roy van Zuydewijn zijn taakstraf niet wil uitvoeren, wacht hem een gevangenisstraf van vijftig dagen.

Het vonnis is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM wilde hem veroordeeld zien voor een taakstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.