nederland

Eis: anderhalf jaar cel voor mishandeling Eindhoven

Door Anne-Marie Spermon - 14 augustus 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft anderhalf jaar gevangenisstraf geëist tegen Brent L., één van de hoofdverdachten in de zaak rondom de ernstige mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven. De 18-jarige Brent L. heeft zijn excuses aangeboden aan het slachtoffer, die hij in januari dit jaar in Eindhoven tegen het hoofd schopte.

De rechtszaak tegen Brent L., en die van drie andere verdachten, is woensdag begonnen in Den Bosch. Alle vier de jongens zijn aangeklaagd voor poging tot doodslag.

Emotioneel

Bovenop de eis van anderhalf jaar komen nog zes maanden voorwaardelijke celstraf. Brent L. is volgens zijn advocaat ‘erg geschrokken’ van de eis en was tijdens de zitting erg emotioneel.

De maximale gevangenisstraf voor minderjarigen – Brent L. was ten tijde van de mishandeling nog geen achttien – is twee jaar.

Minderjarig

Omdat ook twee andere verdachten ten tijde van het misdrijf minderjarig waren, behandelt de rechter in totaal drie zaken achter gesloten deuren. Een vierde verdachte, de 19-jarige Brett S., wacht woensdagmiddag een openbare rechtszaak.

De vier verdachten waren onderdeel van een groep van acht jongens die begin dit jaar een man in Eindhoven ernstig mishandelden. Twee van het stel keken slechts toe en ontliepen vervolging; twee anderen verschijnen voor een Belgische rechtbank.

Beelden

Ook medeverdachte Tom K. bood zijn excuses woensdagochtend aan. Eerder zei Brett S., in een interview met PowNews, al dat hij ‘ontzettende spijt‘ heeft van de gebeurtenis.

Beelden van de mishandeling maakten in de rechtszaal veel emoties los, bij zowel het slachtoffer als de familie van de verdachten. ‘Je zoon zo zien is verschrikkelijk,’ reageerde de vader van Tom K.

De schokkende beelden werden eerder door de politie vrijgegeven en uitgezonden door opsporingsprogramma Bureau Brabant, wat tot nationale verontwaardiging over de zaak leidde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.