nederland

Ex-spion eist miljoenen in rechtszaak tegen de Staat

Door Claartje Vogel - 24 augustus 2013

Zestien medewerkers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en een paar operationele geheim agenten worden opgeroepen in een rechtszaak tegen de Staat. Twee strafrechtadvocaten willen de Staat verantwoordelijk stellen voor het bankroet van ex-spion I.A.

Dat meldt dagblad De Telegraaf zaterdag.

Taliban

De ex-MIVD-agent I.A. zegt dat hij door ‘geklungel van de MIVD‘ zijn bedrijf kwijtraakte en dat hij zelfs in levensgevaar is gebracht. Na interne ruzies liet de MIVD hem als een blok vallen terwijl hij in onderhandeling was met de taliban. De medewerker eist minimaal vijf miljoen euro schadevergoeding.

De voormalig geheim agent bemiddelde voor de geheime dienst met de taliban in Afghanistan. Hij zegt dat hij het manusje-van-alles was van de militaire geheime dienst in Afghanistan en kreeg de codenaam Windhond, ‘omdat ik snel was en overal contacten had.’ Dat zei hij in 2011 in een interview met dagblad De Pers.

Zwijggeld

Begin dit jaar bood het ministerie van Defensie 500.000 euro zwijggeld aan I.A. In ruil daarvoor had hij alle juridische procedures moeten staken. Hij ging niet op het aanbod in.

Nieuwe onderhandelingen voor een afkoopsom werden vorige week afgekapt door minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD). Daarom lieten I.A.’s militair strafrechtadvocaten de Staat vrijdag dagvaarden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.