nederland

Extra politiecontroles in Nederland vanwege terreurdreiging

Door Tom Reijner - 06 augustus 2013

De terreurdreiging waarvoor de Amerikanen waarschuwen heeft ook in Nederland tot meer waakzaamheid geleid. De veiligheidscontroles op het spoor zijn opgevoerd. Ook op Schiphol worden passagiers, bagage en vracht extra doorgelicht.

Dat zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof dinsdag in Radio 1-programma Dit is de dag. Volgens Schoof volgen de extra controles op verzoek van de Verenigde Staten en België.

Specifiek

De Belgische autoriteiten besloten op zondag om de controle in en bij transportknooppunten op te voeren, onder meer door meer politiebewaking in te stellen.

Schoof zegt dat België ‘specifiekere informatie over mogelijke terreurdreiging in het land heeft, waardoor ze een andere manier van handelen heeft’. Nederland heeft die specifieke informatie niet. Er is geen ‘reële dreiging’ in Nederland, zegt Schoof.

Jemen

De angst voor een terreuraanslag in Jemen neemt intussen verder toe, nadat bekend werd dat een boodschap van de topman van Al-Qa’ida Ayman al-Zawahiri onderschept was. Daarin riep hij zijn volgelingen in Jemen op ‘om iets te doen’. Daarmee doelt al-Zawahari waarschijnlijk op het plegen van een aanslag.

Dinsdag riepen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hun burgers op om Jemen te verlaten. Ook Nederland heeft dat later op de dag gedaan. Eerder sloten meer westerse landen, waaronder Nederland, hun ambassades in Jemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.