nederland

‘Geef slechte onderwijsbestuurders geen nieuwe kans’

Door Tom Reijner - 27 augustus 2013

Bestuurders van scholen die wegens slechte onderwijsprestaties gedwongen waren te sluiten, mogen niet opnieuw een school beginnen. Er moeten drempels worden opgeworpen om dat te voorkomen.

De Onderwijsraad meldt dinsdag in een advies aan de gemeente Amsterdam dat de wet moet worden gewijzigd.

Islamitisch

De aanleiding voor het advies van de Onderwijsraad is een aanvraag van de Stichting Islamitisch Onderwijs. Deze stichting wil een nieuwe school beginnen. De gemeente Amsterdam, die om het advies vroeg, wil die nieuwe school niet.

Het zou een verkapte doorstart zijn van het Islamitisch College Amsterdam, dat in juli 2011 gedwongen was de deuren te sluiten. De school leverde slecht onderwijs af en er zaten te weinig leerlingen op.

De Amsterdamse wethouder van Onderwijs, Pieter Hilhorst (PvdA) meent dat het advies laat zien dat het goed is vooraf eisen aan scholen te stellen. Hilhorst benadrukt ‘niet tegen islamitisch onderwijs’ te zijn, maar wel tegen slecht islamitisch onderwijs.

Staatssecretaris

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD), kan zich vinden in de ‘hartekreet’ van de gemeente Amsterdam. ‘Leerlingen hebben recht op goed onderwijs,’ zegt Dekker. ‘Zij mogen niet de dupe worden van slecht presterende schooldirecteuren en docenten.’

De staatssecretaris vindt het ‘wrang’ dat slechte bestuurders een nieuwe school kunnen beginnen. Hij wil de Onderwijsraad vragen hoe dat wettelijk kan worden voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.