nederland

‘Geen aanwijzingen aanslagen op Nederlands spoor’

Door Tom Reijner - 19 augustus 2013

Er zijn geen aanwijzingen dat de terreurorganisatie Al-Qa’ida aanslagen op het Nederlandse spoor voorbereidt. Niets wijst op een concrete dreiging gericht op Nederland.

‘Wat we weten, is gebaseerd op oude informatie.’ Dat zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maandag in een reactie op het bericht dat Al-Qa’ida aanslagen zou plannen op het Europese spoornetwerk.

Veiligheidsdiensten

In Duitsland zijn de autoriteiten alert op mogelijke terreuraanslagen op treinen en tunnels. Ook wordt in Duitsland rekening gehouden met sabotage van het spoor, bovenleidingen en tunnels door terroristen.

In Nederland zijn aanvullende maatregelen op basis van deze informatie van de Duitse veiligheidsdiensten niet nodig, zegt de NCTV.

België

Wel is er sinds begin augustus ‘extra waakzaamheid’ rond treinen die van en naar België rijden. Op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten worden vluchten naar de Verenigde Staten meer gecontroleerd.

De aanleiding voor deze extra controles is de toegenomen terreurdreiging die van Al-Qa’ida uitgaat. Amerikaanse inlichtingendiensten onderschepten eerder deze maand informatie van het hoofd van Al-Qa’ida, Ayman al-Zawahri. Hij gaf opdracht tot een aanslag op korte termijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.