nederland

Geen reconstructie in zaak-grensrechter Nieuwenhuizen

Door Shari Deira - 26 augustus 2013

Er komt geen reconstructie van de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Ook wordt er geen aanvullend medisch onderzoek gedaan naar een vaataandoening van het slachtoffer.

Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden maandag besloten tijdens een tussenzitting, meldt de NOS.

Met een reconstructie willen de verdachten meer duidelijkheid krijgen over de individuele rol die iedere verdachte heeft gespeeld bij de veelbesproken zaak.

Schop

De verdachten hadden ook gevraagd om extra onderzoek naar het verband tussen de fatale schop en een vaataandoening die Nieuwenhuizen al had.

Advocaat Gerard Spong, die een van de jongens vertegenwoordigt, had hiertoe een verzoek ingediend. De door hem ingehuurde patholoog Christopher Milroy twijfelde aan de doodsoorzaak van Nieuwenhuizen. Volgens Milroy kan de grensrechter ook zijn overleden door een spontaan ontstaan sneetje in zijn halsslagader.

De zes minderjarigen kregen straffen die uiteenliepen tot twee jaar jeugddetentie. De volwassene verdachte kreeg zes jaar celstraf.

Verdachten

Bij het vonnis heeft de rechtbank in Lelystad nauwelijks onderscheid gemaakt tussen de rol van verschillende verdachten bij de mishandeling. Dit was reden voor de advocaten van de verdachten om in hoger beroep te gaan.

Ook denken zij dat hun cliënten zwaarder zijn gestraft vanwege de ophef die de zaak teweeg heeft gebracht in Nederland. Het hoger beroep staat gepland tussen 14 oktober en 9 november. De pers is dit keer niet welkom.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.