nederland

Geruchtmakende blogger ‘ome Frik’ (46) verongelukt

Door Anne-Marie Spermon - 09 augustus 2013

Jaap Mollema, beter bekend onder zijn pseudoniem Professor Drs. G.B.J. VanFrikschoten, is donderdagochtend vroeg op 46-jarige leeftijd overleden. De oprichter van anti-establishmentwebsite Amsterdam Post werd rond kwart voor zes in de hoofdstad op zijn fiets aangereden door een vrachtwagen.

Met dat bericht kwamen zijn vrienden zakenman Erik de Vlieger en D.G. Neree donderdag.

Politieke partij

Eén dag voor zijn dood kondigde ‘ome Frik’, zoals hij door volgers, fans en vrienden vaak werd aangeduid, op zijn website aan zich verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

Volgens de ‘Professor’ leed de gemeente Amsterdam onder het ‘linkse bolwerk’ van de PvdA. Daar moest volgens VanFrikschoten verandering in komen: op Twitter meldde hij woensdag dat hij met de fiets op weg was om diezelfde avond nog de oprichtingsvergadering van zijn nieuwe partij te leiden.

Fortuyn

Professor Drs. VanFrikschoten stond bekend als ‘bezorgde burger’, een blogger met een duidelijke mening, op wiens website Amsterdam Post vaak protesten tegen de gevestigde orde te lezen waren. Volgers vergeleken hem met Pim Fortuyn.

VanFrikschoten was zich hiervan zeer bewust: de bekendmaking van zijn politieke plannen sloot hij af met een quote van Fortuyn: ‘Ik heb er zin an!’.

Kristallnachtherdenking

Een aantal jaar geleden protesteerde VanFrikschoten hevig tegen de organisatie van de Kristallnachtherdenking in Amsterdam door de linkse oud-politicus René Danen.

Danen organiseerde enkele jaren met zijn anti-discriminatieorganisatie Nederland Bekent Kleur de herdenking van het Duitse geweld tegen joodse eigendommen, voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. De organisatie kwam onder vuur te liggen omdat Danens vrienden zouden sympathiseren met de islamitische terreurbeweging Hamas.

VanFrikschoten vond dat Danen de Kristallnachtherdenking had gekaapt. In 2010 besloot het Centraal Joods Overleg de organisatie over te nemen.

Gay Pride

Recentelijk maakte de uitgesproken blogger zich druk over de deelname van politici aan de Canal Parade tijdens de Gay Pride.

‘Zal ik het als hoofdstedelijk erkend homoseksueel maar eens even vertellen?’ stelt hij voor. ‘Uw doelgroep staat niet langs de gracht. […] U moet uw vaarroute verleggen. Ga maar eens om 2 uur ’s nachts naar de parken in Amsterdam. Dáár loopt het probleem qua homoseksualiteit’.

Op Twitter en op Amsterdam Post reageren veel mensen geschokt op zijn plotselinge overlijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.