nederland

GGD: 921 mazelenpatiënten is grote onderschatting

Door Anne-Marie Spermon - 08 augustus 2013

Het aantal bekende gevallen van mazelen is de afgelopen week met 141 ziektemeldingen gestegen naar 921. Diverse GGD’s benadrukken dat het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk vele malen hoger ligt.

Dat laten de donderdag gepubliceerde cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zien.

Middelbare school

In 21 gevallen moest een mazelenpatiënt voor behandeling worden opgenomen in het ziekenhuis.

Hoewel mazelen een kinderziekte is en 58 procent van de zieken in de leeftijdscategorie van vier tot twaalf jaar valt, heeft de gezondheidsdienst deze week ook melding gekregen van een nieuwe verspreiding van het virus op een middelbare school.

Onmogelijk

Omdat de meeste mensen niet naar de huisarts gaan als zij de ziekte krijgen, verwacht de GGD dat het aantal zieken erg wordt onderschat. Hoe ernstig de epidemie precies is, is echter onmogelijk te zeggen.

De GGD voorspelt dat ziekte zich tot dit najaar net zo wijd zal verspreiden als de epidemie in 1999 en 2000. Toen waren ruim 3.000 gevallen van mazelen geregistreerd, maar bleken uiteindelijk meer dan 30.000 mensen besmet te zijn geweest.

Inenten

Maar liefst 96 procent van de zieken is niet ingeënt.

Veel van hen zijn antroposoof – zij geloven dat ziektes een heilzame werking kunnen hebben – of zijn strenggereformeerden uit de biblebelt. Deze laatste groep krijgt als kind vanwege het geloof vaak geen vaccinaties toegediend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.