nederland

Goudse zorgorganisatie gaat mantelzorg ‘moreel verplichten’

Door Josefine van Enk - 19 augustus 2013

Zorginstelling Vierstroom uit Gouda doet een beroep op familie en vrienden om een bijdrage van minimaal vier uur per maand te leveren aan het welzijn van de bewoners. De zorginstelling vindt het vanzelfsprekend dat de naasten van de bewoners langskomen om te helpen.

Dat schrijft dagblad Trouw maandag. De morele verplichting geldt voor alle zestien verzorgings- en verpleeghuizen van Vierstroom in Gouda.

Hulp

Het is volgens bestuurder van Vierstroom Jeroen van den Oever niet alleen te duur om alles aan betaalde krachten over te laten, maar ook heel raar om als familie geen bijdrage te leveren.

Zorg wordt door professionele medewerkers geleverd, maar ‘de blos op de wangen’ moeten de mensen om de bewoner heen realiseren, aldus Van den Oever.

Familieleden van de bewoners krijgen het dringende verzoek iets in de huiselijke sfeer met de ouderen te doen zoals wandelen, koffie drinken of een spelletje.

Verplichting

Vierstroom onderzocht eerder dit jaar of ze de naasten van de bewoners ook konden verplichten een bijdrage aan de zorg te leveren, maar dat bleek onmogelijk. De zorginstelling mag volgens het contract met de zorgverzekeraars opname niet weigeren als iemand een indicatie voor een verzorgings- of verpleeghuis heeft.

Op het verplichten van mantelzorg kwamen veel negatieve reacties. Zo zei belangenorganisatie voor mantelzorg Mezzo dat het ‘geen plicht maar een keuze is’ om mantelzorg te leveren.

Experiment

De omgeving van achttien nieuwe bewoners is bij wijze van experiment al geadviseerd een bijdrage te leveren aan het welzijn van de ouderen. Twee families moesten even aan het idee wennen en één zoon heeft een ander verpleeghuis voor zijn moeder gezocht. De rest was enthousiast.

De morele verplichting zal voor alle verzorgings- en verpleeghuizen van Vierstroom gelden, waarbij in het intakegesprek de hulp van de omgeving als ‘gewoonte’ wordt uitgelegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.