nederland

Hartinfarct wordt steeds minder Nederlanders fataal

Door Annemarie van Ulden - 11 augustus 2013

Vorig jaar stierven er in Nederland 6195 mensen aan een acuut hartinfarct, in het jaar 2000 lag dat aantal nog zo’n twee keer zo hoog. Het aantal doden door zo’n acuut infarct daalt doordat de behandeling en de medicijnen zijn verbeterd.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Betere behandeling

Tegenwoordig overleven jaarlijks duizenden mensen een hartinfarct, terwijl ze er vroeger aan zouden zijn overleden. In de jaren 90 overleden er nog zo’n 15.000 mensen per jaar aan een acuut infarct.

De flinke daling in de afgelopen jaren is te danken aan verbeterde behandeling, waarbij steeds meer mensen worden gedotterd en betere medicijnen, zegt Victor Umans. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en arts bij het Medisch Centrum Alkmaar.

Reanimatie

Volgens Umans kan er nog meer winst worden geboekt door betere begeleiding na een eerste infarct en door meer mensen te leren reanimeren. ‘Wie op straat een infarct krijgt en neervalt heeft een slechte prognose. Daarom willen we meer mensen leren te reanimeren.’

Er loopt een project waarbij vrijwilligers een sms ontvangen als iemand in de buurt een infarct krijgt, zodat ze te hulp kunnen schieten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.