nederland

‘Huisvesten pedofiel Sytze van der V. geen taak van de staat’

Door Shari Deira - 05 augustus 2013

Pedoseksueel Sytze van der V. komt woensdag vrij en krijgt na zijn vrijlating geen hulp van de staat bij het vinden van geschikte woonruimte. De Nederlandse staat heeft aan al zijn inspanningsverplichtingen voldaan.

Dat bleek maandag in de rechtbank in Den Haag tijdens een kort geding dat Van der V. had aangespannen.

Hulp

Woensdag komt er een eind aan het voorarrest van Van der V. in een lopende kinderpornozaak. De veroordeelde pedoseksueel eist dat hij hulp krijgt bij het vinden van een geschikte woonplaats.

Zijn advocaat bepleit dat de Nederlandse staat daartoe verplicht is op basis van de grondwet en internationale verdragen. Van der V. zou bij zijn zoektocht naar woonruimte worden gedwarsboomd door justitie en de reclassering.

Problemen

De landsadvocaat spreekt dit tegen. Van der V. zou zich ‘onbegeleidbaar’ hebben opgesteld en zou verschillende woonoplossingen hebben geweigerd. De problemen komen daarom voor zijn eigen rekening en risico.

Van der V. werd veroordeeld voor seksueel misbruik van jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Zijn zaak werd landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) van Eindhoven Van der V. een gebiedsverbod oplegde voor zijn stad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.