nederland

Indonesië: wij kijken liever vooruit

Door Tom Reijner - 22 augustus 2013

Indonesië kijkt liever vooruit in de relatie met Nederland dan om te zien naar de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) en de politionele acties. Indonesië wil de handelsband tussen beide landen en de samenwerking op het gebied van watermanagement benadrukken.

Dat zei de Indonesische ambassadeur Retno Marsudi woensdag tijdens de viering van de Indonesische onafhankelijkheidsdag.

Handelsmissie

In november leidt premier Mark Rutte (VVD) een handelsmissie naar de oud-kolonie. Vanaf het moment dat die handelsmissie bekend werd, wordt er gespeculeerd over het aanbieden van uitgebreide excuses voor het geweld.

Excuses voor de executies in Zuid-Sulawesi en voor het bloedbad in het West-Javaanse Rawagede in 1947 zijn al in het openbaar gemaakt. Het kabinet vindt excuses voor deze specifieke daden en schadevergoedingen voor weduwen van gedode mannen voldoende.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.