nederland

‘Koeweit betaalt moskeebestuurders voor promotie van islam’

Door Anna Vossers - 10 augustus 2013

Het ministerie van Islamitische Zaken in Koeweit geeft maandelijks geld aan twee Amsterdamse moskeebestuurders. Uit hun aanstellingsbrieven blijkt dat ze ook Koeweits belangen moeten bevorderen.

Het gaat om Yassin Elforkani en Jacob van der Blom van de Blauwe Moskee, schrijft Het Parool zaterdag.

Vervalst

Volgens de brieven krijgen ze ruim vierhonderd dinar (duizend euro) per maand. Jongerenimam Elforkani noemt de aanstellingsbrieven ‘vervalst’, voormalig patatboer en bekeerling Van der Blom wil niet reageren.

In de brief staat dat ze elke vier maanden verslag moeten uitbrengen van hun werk. De belangrijkste taken zijn volgens de brief  ‘zendingsactiviteiten en -taken en alles wat uit de aard der zaak een bijdrage levert aan de promotie van de islam’.

Gemeenschap

Daarbij hoort ook ‘de verspreiding van het gematigde gedachtegoed, het streven naar één gemeenschap en de samenwerking met islamitische overheids- en burgerinstellingen’. Ook zouden ze belangen van de staat Koeweit moeten verdedigen.

Koeweit ontkent de authenticiteit van de brieven niet. Een hoge functionaris van het ministerie van Islamitische Zaken in Koeweit, Walid al-Ammar, bevestigt dat hij een overeenkomst heef met de twee mannen.

Blauwe Moskee

Koeweit heeft 1,3 miljoen euro meebetaald aan de Blauwe Moskee in de Amsterdamse wijk Slotervaart, die officieel het Dutch Kuwaiti Social and Cultural Center heet. Topambtenaar Mutlaq al-Qarawi van het ministerie van Islamitische Zaken is de voorzitter van Europe Trust Nederland, de eigenaar van het moskeegebouw.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam zei eerder, toen de financiële banden tussen de Blauwe Moskee en Koeweit bekend werden, geen signalen van inhoudelijke bemoeienis uit Koeweit te hebben. Al-Qarawi zelf zegt echter de leiding over de moskee te hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.