nederland

Kritiek op strafkorting daders mishandeling Eindhoven

Door Shari Deira - 29 augustus 2013

VVD en PVV zijn zeer kritisch over de strafkorting die de daders van de mishandeling in Eindhoven hebben gekregen, omdat beelden van het incident zijn verspreid. Een verkeerd signaal, vinden de partijen.

‘Als ze die beelden niet hadden uitgezonden, hadden die jongens zich nooit gemeld en hadden ze helemaal geen straf gehad,’ zegt VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff tegen De Telegraaf.

Regels

PVV-Kamerlid Lilian Helder sluit zich aan bij de VVD en zegt dat het verspreiden van de beelden ‘een nuttig middel is gebleken’. ‘Hebben die rechters geen kinderen? Ze staan met de rug naar de samenleving.’

Dijkhoff wil dat de politie duidelijke regels krijgt over het verspreiden van beelden van verdachten. ‘Zodat rechters niet zo snel meer kunnen zeggen dat zij hun boekje te buiten gaan.’

Helder gaat een stap verder. Zij vindt dat de regels nu prima zijn, maar wil in de wet vastleggen dat een rechter nooit strafvermindering kan geven omdat de privacy van een verdachte is geschonden.

Signaal

Hoofdverdachte Brent L. (18) kreeg zes maanden jeugddetentie, en vier maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste anderhalf jaar celstraf tegen de jongeman. Volgens de rechtbank heeft het OM inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de jongens. Dit is een verkeerd signaal, zegt Dijkhoff.

‘Nu krijgen ze minder straf omdat ze zich verstopten en het daardoor nodig was om hun beelden uit te zenden.’ Het OM liet woensdag al weten tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.